Je kent het wel: er liggen stapels werk op je bureau, maar op één of andere manier wil het maar niet lukken er doorheen te komen. Geen zorgen, je bent niet de enige die af en toe met de handen in het haar zit!

Wij delen 8 tips om je werkdag efficiënt in te delen, zodat die stapel met werk aan het einde van de dag toch echt een stuk geslonken is!

Tip 1: Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd

Het is wellicht cliché, maar daardoor niet minder waar. Natuurlijk moet je fijn kunnen werken en alle benodigde spullen gebruiken, maar zorg wel voor orde en overzicht. Geef alles een eigen plek, gooi weg wat je niet nodig hebt en documenteer wat bewaard moet blijven.

Tip 2: Actieplan

Schrijf per dag op wat je moet doen en stel vervolgens prioriteiten. Bedenk hoeveel tijd je per activiteit kwijt bent en maak zo een eenvoudige planning voor de dag. Het zal je verbazen hoeveel het afvinken van taken je kan motiveren!

Tip 3: Progressie openstaande taken

Deel een grote activiteit op in kleinere stukjes. Het is makkelijker een korte taak af te ronden en het is fijn om tussendoor progressie te kunnen zien. Ook wanneer je vastloopt op een taak, kan het handig zijn om deze op te breken in kleinere stukjes, zo weet je waar je wél mee verder kan.

Tip 4: Ken je verantwoordelijkheden en bevoegdheden

Veel kostbare tijd gaat verloren aan het oplossen van problemen die bij een ander horen, of het afschuiven van taken die je eigenlijk zelf moet oppakken. Dreig je vast te lopen, bedenk dan goed of het echt jouw taak is. Zo ja, twijfel niet langer en ga er direct mee aan de slag. Zo nee, draag het dan over en ga verder met het actieplan.

Tip 5: Vermijd multitasking

Het is een echte focus killer. Begin aan een taak, maak deze af, vink het af op je planning en begin aan de volgende taak. Oefening baart kunst, in het begin zal dit niet altijd makkelijk zijn, maar je zult absoluut blij zijn wanneer je het onder de knie hebt.

Tip 6: Afspraken plannen

Probeer meetings en afspraken zo vroeg mogelijk op de dag in te plannen. De tijd voorafgaand aan een afspraak is vaak verspild en dat is eeuwig zonde.

Tip 7: ‘Werken is de beste manier om aan het werk te gaan’

Lastig om op gang te komen? Begin met een korte taak en bouw dan op. ‘Werken is de beste manier om aan het werk te gaan’ luidt de spreuk, en dit is de juiste manier om dat te doen.

Tot slot tip 8: Andere gedachten?!?

Wanneer je afgeleid raakt door een gedachte, schrijf deze dan direct op. Of het nu een nieuw idee of zomaar een gedachte is; wanneer het op papier staat is het uit je hoofd en ‘popt’ het niet de hele tijd op.

Wil jij ook meer uit jouw werkdag en jezelf halen? Info Training kan je hierbij helpen.
Neem eens een kijkje bij onze training Turbosecretaresse, Speedmanagement of één van de andere trainingen.