En van een positieve kijk op het leven word je gelukkiger, gezonder en succesvoller. Het lijkt een goedkope slogan, maar het wetenschappelijk bewijs is er. Optimisme is een gratis medicijn. Verkrijgbaar zonder voorschrift.

De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman ontdekte dat optimisten ongeveer 7,5 jaar langer leven dan pessimisten. Een positieve ingesteldheid zou zelfs doorslaggevender zijn voor je levensverwachting dan je gewicht en het feit of je roker bent of niet. Ons immuunsysteem wordt beter beschermd door een positieve kijk op het leven. En als we dan toch ziek worden, genezen we sneller.

Een paaltje omgereden? Een pessimist is er van overtuigd dat haar auto weken in de garage zal staan. Een optimist daarentegen is het voorval ’s anderendaags vergeten. De schuld ligt zeker niet bij de optimist, die er eerder van overtuigd is dat het paaltje in de weg stond. Met een pessimistische levenskijk geloof je al snel dat een tegenslag langdurige gevolgen zal hebben en dat het allemaal je eigen schuld is. Een pessimist grijpt dan ook sneller naar medicatie, drank of sigaretten. Een optimist leeft van hoop en een zeer positief zelfbeeld, gaat op zoek naar gezelschap en trekt anderen aan door haar positieve ingesteldheid.

‘Optimisme is een gratis medicijn’, schrijft auteur Leo Bormans in zijn boek ‘100% Positivo’. Als missionaris voor het optimisme reist hij door het land en leert hij ons hoe we het even rooskleuriger kunnen zien. Je wordt immers niet geboren met een negatieve kijk op het leven. En ook je opvoeding draagt maar in beperkte mate bij tot pessimisme of optimisme. Volgens Leo Bormans kan je leren een optimist te worden. Hieronder vindt je alvast vijf tips over hoe jij een optimist kunt worden.

Tip 1: kus!

Last van een ochtendhumeur? Weet dan dat het eigenlijk allemaal tussen je twee oren zit. Je krijgt elke morgen de kans om zelf te bepalen of jij je dag goed gehumeurd wilt starten of niet. Met een beetje moeite word jij ook ’s morgens een leuk mens. Je hoeft enkel je collega’s een ‘goedemorgen’ te wensen. Je zal snel merken dat je krijgt wat je geeft; een aangename begroeting en een goed humeur.

Vergeet niet je partner te kussen voor je de dag instapt, want ook kussen helpt je gelukkiger te worden. Een tip voor je partner: mannen die hun vrouw kussen voor ze naar het werk gaan, blijven vijf jaar langer te leven dan mannen die dit niet doen.

Tip 2: noem jezelf een optimist

Als jij jezelf vaak genoeg vertelt dat je de lotto zal winnen, begin je elke week mee te spelen en vergroot je je kansen om ooit echt te winnen. Als je ergens in gelooft, gedraag jij je zo dat je je eigen geluk kan beïnvloeden.

Dat geldt ook voor optimisme. Noem jezelf een optimist en je zal je er al snel één voelen. Leg de lat hoog genoeg. Realisten worden al snel pessimisten die het nog niet aan zichzelf toegeven. Probeer dan ook geen realist te worden. Iemand die zichzelf een optimist noemt, kan alleen maar gelukkiger, gezonder en succesvoller worden.

Tip 3: geef je dag een doel

Plan. Structureer. Geef je dag een doel dat je ook bereiken kan, zodat je succes kan oogsten. Succes maakt gelukkig, maar je moet er wel bij stilstaan. Wees tevreden met wat je kan en beloon jezelf voor je successen. Je mag morgen gerust wat later op het werk verschijnen als je vandaag een groot project hebt afgeleverd. Maak een lijstje van dingen die je wil leren in het nieuwe jaar. Op www.43things.com kan je alvast terugvinden wie jou dromen deelt.

Tip 4: maak het beste van vandaag

Leef in het nu. Schrijf elke dag drie dingen op die de moeite waard waren vandaag. Weet je er maar twee? Bel dan vanavond nog iemand op, bezoek een vriendin of neem de tijd om bijvoorbeeld je kind wat voor te lezen. Na een jaar heb je een lijst van meer dan 1000 dingen die het leven de moeite waard maken. Bewaar je lijstje voor minder leuke tijden. Zo vergeet je niet hoe eenvoudig het kan zijn om gelukkig te zijn.

Tip 5: ontdek waar je vandaan komt en waar je naartoe wil

Vrijheid is voor ons vanzelfsprekend. In Nederland staan we er niet bij stil dat geluk in grote mate bepaald wordt door het land waar we wonen. We klagen over wat we niet hebben en hebben het moeilijk tevreden en de rijkheid waar we hier zo van mogen genieten.

Als het gras dan toch groener is op een andere plaats in de wereld; verhuis!

Als je ervoor kiest om hier te blijven wonen, geniet dan. Je hebt tenslotte de keuze!